Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ЕЛЕКТРОНСКА ИЗДАЊА

Електронске базе података

Упутства за кориснике

Google Scholar

 

Истраживања показују да највећи број истраживача и студената као први извор за претраживање научних информација користи  Google. Излазећи у сусрет потребама корисника, Google  је развио посебан сервис GoogleScholar(http://scholar.google.com) намењен претраживању научне литературе. Путем овог сервиса могуће је на једном месту претраживати  научну и стручну литературу у дигиталном облику, као што су тезе, чланци, апстракти, књиге и други извори информација који су везани за академску средину и добити поуздане информације везане за  тражену тему.

Претраживање се врши на следећи начин:

Када се отвори Home page овог сајта кликнемо на Advance search (напредно претраживање ).

Када нам се отвори тражена страна, у поља уписујемо кључну реч, име аутора, издавача, наслов, или комбинацију неких од ових података, повезаних логичким операторима  AND(И), OR(ИЛИ) и NOT(НЕ); такође можемо да ограничимо период претраживања.

Када смо уписали у поље оно што желимо да претражујемо, и означили период за који желимо да добијемо податке, кликнемо на дугме SEARCH SCHOLAR. Добијамо списак радова на задату тему.

Кликом на неки рад добијају се подаци везани за тај рад. Рад је могуће сачувати, или одштампати.

Радови су тако поређани да почињу од оног рада који је највише цитиран (други аутори су га користили у својим радовима), до оног који је најмање цитиран.


CITED BYпоказује колико је неки рад цитиран, и кликом на њега добијамо списак радова у којима је тај рад цитиран.

RELATED ARTICLES (слични радови) – кликом на њега, добијамо списак сличних радова на ту тему, односно радова који цитирају исту литературу.

КОBSON и Централни узајамни каталог Србије COBISS.SR укључени су у  GOOGLE SCHOLAR. КОBSON је успоставио сарадњу са колегама из GOOGLE SCHOLAR-а, тако да је свим корисницима  КОBSON-а омогућено линковање на доступне изворе директно са GOOGLE странице.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354