Јован Јовановић Змај

Национални дан књиге, који се у Србији прославља 28. фебруара, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ ове године обележава представљањем дигитализоване архивске грађе о једном од најплоднијих, најразноврснијих и најомиљенијих српских песника – Јована Јовановића Змаја.

С обзиром на то да је од краја XIX века па све до данас многим генерацијама један од првих сусрета са књижевношћу био управо сусрет са Змајевом поезијом, дигитализација и представљање његових дела у виду виртуелне изложбе је пригодан начин да се обележи празник писане речи и да се стваралаштво овог великана српске књижевности учини доступним не само корисницима Библиотеке, него и широј јавности.

Библиотека на изложби посвећеној чика Јови Змају из своје збирке архивске грађе коју чува у Одељењу реткости, осим вредних докумената, писама, дечјих песама објављиваних у новинама Невен, представља Змајевe цртежe и илустроване рукописе песама које, за разлику од већине сличних који се чувају у другим библиотекама, нису обележене за објављивање у Невену.

Део рукописа Јована Јовановића Змаја из дигиталне збирке