Дигитална ћирилица

Обележавајући своју деведесету годишњицу која је истовремено и Дан Библиотеке и Дан Ћирила и Методија и словенске писмености и културе, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” приредила је физичку, виртуелну и веб изложбу „Дигитална ћирилица”.

Изложба у Библиотеци

Изложба у самој Библиотеци, поред одабраних књига о раду и значају Ћирила и Методија, обухвата и преводе дела словенских књижевности на српски језик, објављиване од средине 19. века до почетка Првог светског рата. Ови преводи допринели су да оживе културне везе између Срба и осталих словенских народа и језика, чије су заједништво пресудно учврстили Ћирило и Методије хиљаду година раније. У оквиру изложбе представљене су и картице из лисног каталога које су се раније ручно прелиставале а сада су доступне у дигиталном облику.

Виртуелна изложба

Идући у корак са најновијим технологијама у библиотекарству, и водећи рачуна о заштити ретких књига, Библиотека је под покровитељством Министарства културе и информисања набавила Magic Box, уређај који омогућава виртуелно, али по осећају готово стварно прелиставање драгоцене и заштићене библиотечке грађе.
У овој магичној витрини на Дан Библиотеке, 24. маја 2016. физички је изложено Четворојеванђеље, као изузетан примерак рукописних књига створених захваљујући писму које су словенским народима оставили Ћирило и Методије. Међутим, виртуелно (дигитализовано) Четворојеванђеље може се “прелистати” на интерактивном екрану, као и репрезентативни примерци грађе коју Библиотека поседује: стари ћирилски рукописи, историјске новине, фотографије, избор из књига изложених у витринама, видео клипови и 3D објекти.

Веб изложба

Веб изложба нуди приступ дигитализованим рукописима и књигама о раду и значају Ћирила и Методија, као и преводима дела словенских књижевности на српски језик који су објављивани од средине 19. века до почетка Првог светског рата.