Naslovna | Info | TV | Radio | Sport | Život | eMarket | Kultura | Music | Adresar | Forum | Marketing  

 

  :: NALAZITE SE NA STRANI  B92 :: Kultura  

 Pretraži 

Verzija za štampu 

Pošalji stranu 

b92-real

Odlican hrcak

www.knjizara.com

Dobra-knjiga.com - Internet knjizara

Transglobal Super Session

Beograd
Izlozba o Milutinu Milankoviću u Univerzitetskoj biblioteci
utorak, 14. februar 2006.
Izložba "Milutin Milanković - velikan svetske nauke s Beogradskog univerziteta" biće otvorena 14. februara u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu.

Izložba prikazuje životni put Milutina Milankovića (Dalj 1879 - Beograd 1958) od školovanja na Tehničkoj visokoj školi u Beču, do profesorskog rada u oblasti primenjene matematike na Beogradskom univerzitetu (1909 - 1955), saopšteno je iz te biblioteke.

Milutin Milanković bio je prvi Srbin - doktor tehničkih nauka, njegovo ime danas nose po jedan krater na Mesecu i Mardu i jedna mala planeta.

Njegov osnovni doprinos svetskoj nauci je astronomska teorija klime, kojom je utvrdio da se klima na Zemlji ciklično menja pod uticajem položaja Zemlje prema Suncu i drugim planetama i promena nagiba ose rotacije. Ti ciklusi danas nose njegovo ime.

Milanković se smatra i začetnikom kosmičke klimatologije, a rezultati do kojih je došao potvrđeni su multidisciplinarnim istraživanjima na svim kontinentima i na Marsu.

O njegovom delu održano je i više konferencija u zemlji i svetu, a radovi su mu citirani u vodećim svetskim časopisima iz oblasti astronomije, geofizike, geologije, klimatologije, ekologije i drugih nauka.

Na izložbi će biti predstavljeni Milankovićevi naučni radovi, radovi iz oblasti istorije nauke, više izdanja čuvene naučno-popularne knjige "Kroz vasionu i vekove", kopije dokumenata u vezi s njegovim životom i radom, publikacije posvećene njegovom naučnom radu itd.

Autori izložbe i kataloga su" Stela Filipi Matutinović i Adam Sofronijević, stručni konsultant je Aleksandar Petrović, a likovni urednik Nataša Matović, apsolvent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Milanković je ceo život proveo u gradovima na Dunavu i veoma je voleo reku, zbog čega je u Univerzitetskoj biblioteci kao prateća manifestacija postavljena i izložba nagrađenih umetničkih fotografija Nataše Matović "Dunav, moja impresija", dodaje se u saopštenju.

Izložba o Milutinu Milankoviću biće otvorena do 17. marta.

Beta


POSTOJEĆI KOMENTARI    (0)

POŠALJI KOMENTAR

 

Kultura: Ostale vesti

London
Dodeljene Brit nagrade

Beograd
Izložba Taktilne galerije Muzeja Luvr

Berlin
Dodeljena priznanja za kratki film

Beograd
Premijera filma Karaula

Rio de Žaneiro
Pripreme za besplatni koncert benda Rolling Stones

Pariz
Daft Punk Greatest Hits Album

London
Gorillaz Live Album

Beč
Nastavak humanitarne akcije za pomoć štićenicima Doma u Veterniku.

London
Film koji finansiraju gledaoci

Zagreb
Koncert Bobana Markovića u Močvari

Novi zivot na B92

Portal za kulturu Jugoistocne Evrope

FEST 06


 

© 1995 - 2006, B92