Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” представља јавности први у потпуности претражив корпус дигитализованих историјских новинских текстова са преко 400.000 страница на српском језику и ћириличном писму, који обухвата раздобље од краја 19. и прве половине 20. века. Колекција доноси 45 наслова новина од којих су међу најпознатијим Београдске општинске новине, Нова искра, Глас народа, Зора, Србадија, те бројни други.

Да бисте претражили дигитализоване странице, потребно је да изаберете новине, датум и број.

Све новине из ове колекције дигитализоване су у оквиру пројекта Новине Еуропеане (Europeana Newspapers) у ком учествују библиотеке из 18 земаља, међу којима је и УБСМ, а који за циљ има агрегацију новина за The European Library и Еуропеану. Посебан фокус у оквиру пројекта је на новинама издатим током Првог светског рата, те се на тај начин обезбеђује значајан допринос ресурсима који се прикупљају за пројекат „Еуропеана колекције 1914-1918”.

Периодика, уопштено говорећи, представља богат извор информација из историје, политике, културе, уметности, али и свеукупности људског живота кроз деценије. У времену опште дигитализације целокупног људског знања број дигитализованих колекција на различитим језицима је константно растући. Овде упућујемо на колекцију Аустријске националне библиотеке, наших партнера из пројекта Новине Еуропеане.