Напушта нас Google Reader

Компанија Google најављује гашење једног од најпопуларнијих RSS читача, Google Reader-а. Пратећи нове трендове у онлајн комуникацијама Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ од 1. априла гаси свој RSS сервис.

Компанија Google је управо саопштила да у наредним месецима планира да угаси осам својих сервиса, као део текућег „пролећног чишћења“. Неки од ових сервиса су прилично мистериозни за општу популацију, међутим, оно што је све шокирало је вест да се 1. јула 2013. године гаси Google Reader, један од најпопуларнијих RSS читача. 


„Google Reader је пуштен у рад 2005. године како би корисници веба могли лакше да прате садржаје са својих омиљених веб сајтова“ објавио је на свом блогу Урс Холзл, један од десет водећих људи из компаније Google. „Иако производ има лојалне кориснике, током претходних година коришћење је у паду, тако да ћемо 1. јула 2013. године пензионисати Google Reader. Корисници и програмери заинтересовани за RSS алтернативе могу у току наредна четири месеца да преузму своје податке, укључујући и претплате, путем сервиса Google Takeout.“


Универзитетска библиотека гаси свој RSS сервис

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ је протекле три године пружала својим корисницима услугу RSS-a путем веб сајта. Међутим, праћењем коришћења наших сервиса примећен је знатан пад у интересовању корисника за RSS, док су прелазак на друге онлајн сервисе за пружање најновијих информација (Twitter и Facebook) и њихово коришћење континуирано у порасту. 

У светлу технолошких промена и потребе да се фокусирамо на изградњу нових сервиса за наше кориснике, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ од 1. априла гаси свој RSS сервис. Захваљујемо се свима који су нас пратили овим путем и позивамо да нас убудуће пратите путем друштвених мрежа.